dilluns, 11 de maig del 2015

Horaris final #DHF i semis #DHM

Els horaris de la final de Divisió d'Honor femenina queden d'aquesta manera:

1r partit: Sant Andreu - Sabadell Astralpool, dimecres 13 de maig a les 20:45 a la Pere Serrat.
2n partit: Sabadell Astralpool - Sant Andreu, dissabte 16 de maig a les 12:00 a la Carles Ibars.3r partit (si fos necessari): Sabadell Astralpool - Sant Andreu, diumenge 17 de maig a les 12:30 a la Carles Ibars.


Per la seva banda, les semifinals de la Divisió d'Honor masculina tenen el següent calendari

1r partit: Mediterrani - Mataró Quadis, dimecres 13 de maig a les 20:30 a la Josep Vallès.
2n partit: Mataró Quadis - Mediterrani, divendres 15 de maig a les 18:00 a la Joan Serra.
3r partit (si fos necessari): Mediterrani - Mataró Quadis, diumenge 17 de maig a les 10:30 a la Josep Vallès.


1r partit: Atlètic-Barceloneta - Sabadell, dimecres 13 de maig a les 20:45 a la Sant Sebastià.
2n partit: Sabadell - Atlètic-Barceloneta, divendres 15 de maig a les 20:45 a la Carles Ibars.
3r partit (si fos necessari): Atlètic-Barceloneta - Sabadell, diumenge 17 de maig a les 12:00 a la Sant Sebastià.


dijous, 7 de maig del 2015

El mimetisme batesià al waterpolo

La Lampropeltis triangulum és una serp àmpliament distribuïda pel continent americà i que en castellà es coneix com a coral ratonera. La seva coloració és, majoritàriament, de tons vermellosos i ocres amb anelles de colors blancs i negres. Aquesta coloració la fa, molt sovint, difícilment distingible d'altres serps com la Micruroides euryxanthus, endèmica dels deserts d'Arizona i el nord de Mèxic, o de diferents espècies del gènere Micrurus, d'àmplia distrubicó en el Nou Món. La principal diferència entre totes tres, però, radica en que els dos darrers tàxons esmentats han desenvolupat un complex mecanisme de secreció de verí que les fa altament perilloses, encara que rarament mortals. La Lampropeltis triangulum, per la seva banda, s'ha dedicat a evolucionar de tal manera que la seva coloració pràcticament calqui la de les espècies verinoses i, d'aquesta manera, pot sobreviure sense massa entrebancs i fer una mica el que vulgui. És el que en biologia es coneix com a mimetisme batesià.

Micrurus browni (verinosa) a dalt i Lampropeltis triangulum (inofensiva) a baix. Font: Viquipèdia

No és l'únic cas, ni molt menys, descrit a la natura. S'observa també en algunes papallones i mosques i, en un cas de mimetisme batesià acústic, el cas que m'agrada més és el del mussol Athene cunicularia, una au americana que fa el niu sota terra i que emet sons molt similars als de la serp de cascabell per tal d'allunyar als depredadors. El darrer cas descrit, no fa massa, és el dels blogs de waterpolo. S'han descobert casos en que un blog ha evolucionat de tal manera que, de lluny, es pot arribar a confondre amb altres. Les mateixes notícies, sovint traduïdes d'un altre idioma i sense citar fonts, els mateixos tuits, els mateixos fons de pantalla o fins i tot un logo pràcticament igual han fet que, com la Lampropeltis triangulum o l'Athene cunicularia, algú pugui estar tranquilament a casa seva, amb una aparença de fer les coses bé però aprofitant-se de la feina d'altres persones a qui els ha costat trobar el mecanisme evolutiu per arribar on són.

Però l'ésser humà encara no és estúpid del tot. Ans al contrari! La llengua anglesa, rica com poques en frases fetes i expressions, té fins una vintena de regles orals per tal d'aprendre a distingir entre unes i altres: "Red on yellow will kill a fellow, but red on black is a friend of Jack". I és que el mimetisme batesià pot enganyar a alguns, però els humans, si hi entenem una mica, detectem ben aviat el llautó i veiem que tot és façana.